



Capacity Building Workshop for Snow Leopard Landscape Management Planning and Mapping

Government of Nepal &

Global Snow Leopard and Ecosystem Protection Program

April 20-27, 2016

Kathmandu, Nepal

Objectives

The fundamental objective of the workshop is to:

- Share knowledge & build capacity of in snow leopard range countries for management planning for GSLEP landscapes
- Use General Guidelines for Snow Leopard Landscape Management Plan, articulated through Climate-Smart Open Standards conservation planning approach, to begin to develop management plan for pilot GSLEP landscape (Kanchenjunga) as well as the other snow leopard landscapes.

Partners









Co-hosts











20 Ap	ril 2016	
09:00	Workshop Opening 3-minute description of workshop overview & objectives Opening speeches by various dignitaries including: 1. Minister and/or Secretary from the Ministry of Forests 2. Representative from ICIMOD 3. Donor Agency – USAID 4. WWF-Nepal	90 min
10:30	BREAK	30 min
11:00	Welcome & Introductions	45 min
11:45	Review of General Guidelines for Snow Leopard Landscape Management Planning & Snow Leopard Landscapes Objective: Understanding basic General Guidelines & Advice Docs	45 min
12:30	LUNCH	60 min
13:30	Climate-Smart Open Standards Planning Process & Snow Leopard Management Planning Objective: overview of an optional suggested process & how it helps with Snow Leopard Management Planning	60 min
14:30	General Attributes (location, landscape characteristics, human population characteristics, lifestyle, etc.) Objective: Everyone understands the basics of the pilot site we will be working with during the week.	30 min
15:00	BREAK	30 min
15:30	Snow Leopard <u>Vision Statement</u> , <u>Baseline</u> Status, <u>Goals</u> (Kanchenjunga) Objective: Discussion of standard measures of snow leopard status, its current condition, and future goals in Kanchenjunga.	60 min
16:30	List Conventional Snow Leopard Threats in Kanchenjunga Objective: Understanding of conventional Snow Leopard threats	30 min
17:00	All Landscape Managers Session: List Conventional Threats Objective: Understanding of conventional Snow Leopard threats	30 min
17:00	Review of the Day • +/∆ & wrap-up	15 min
17:15	Optional Evening Session: Assistance with Plan Template Objective: Provide any needed assistance to landscape staff	45 min
18:30	DINNER	

Checklist to do's do before Day 2

✓ Use Shaun Martin's data sheet for documenting climate impacts

21 April 2016		
07:00	BREAKFAST	
08:30	Welcome and Introduction to the Day	15 min
08:45	Conventional Threats Rating	75
00.45	Objective: Understanding of importance of snow leopard threats	min
10:00	All Landscape Managers Session: Threat Rating	45
10.00	Objective: Understanding priority threats	min
10:45	BREAK	30

		min
11:15	Situation Analysis for Kanchenjunga (Conceptual Model)	60
	Objective: Understanding threat drivers	min
12:15	All Landscape Managers Session: Situation Analysis Objective: Understanding threat drivers	15 min
		45
12:30	LUNCH	min
	Threats - Overview of Climate Scenarios (Kanchenjunga)	30
13:15	Objective: Everyone has a basic understanding of likely future	min
	climate futures for Kanchenjunga pilot site. Threats – Climate vulnerability of the snow leopard	
13:30	Objectives: Everyone has an understanding of the typical climate-	15
10.00	driven threats to snow leopards	min
	Identify Ecological CC Impacts/ <u>Threats</u> (Kanchenjunga)	
	 Use ecological drawings first, and compile on wall mounted 	
	scenarios (using flip chart pages taped together)	45
14:00	Objective: Everyone understands ecological climate impacts of the	min
	selected climate scenarios. (All Landscape Managers join one of the four Kanchenjunga	
	teams)	
	Identify Human CC Impacts/Threats (Kanchenjunga)	
	Use ecological drawings first, and compile on wall mounted	
	scenarios (using flip chart pages taped together)	30
14:45	Objective: Everyone understands human climate impacts of the	min
	selected climate scenarios.	
	(All Landscape Managers join one of the four Kanchenjunga teams)	
	Identify Human Reaction CC Impacts/Threats (Kanchenjunga)	
	Use ecological drawings first, and compile on wall mounted	00
15:15	scenarios (using flip chart pages taped together)	30 min
	Objective: Everyone understands human reaction climate impacts	111111
	of the selected climate scenarios.	
15:45	BREAK	15 min
	Situation Analysis - Climate-Integrated Conceptual Model	11/111
	(Kanchenjunga)	60
16:00	Objective: Everyone understands the interaction of climate and	60 min
	conventional threats – including the differences between climate	111111
	scenarios. Discuss re-rating threats.	4-
17.15	Review of the Day	15 min
	 +/ Δ & wrap-up Optional Evening Session: Assistance with Plan Template 	min 45
17:15	Objective: Provide any needed assistance to landscape staff	45 min
18.30	DINNER	
	Optional Evening Session for All Landscape Managers: Climate	
	Projections & Scenarios	
20:00	Objective: A clinic to explain how climate projections should be	
	handled to determine the range of uncertainty and do develop	
	climate scenarios	

- Check-list to do's before Day 3

 ✓ Arrange the room
 ✓ Develop table on flipchart for prioritizing strategies

22 April 2016		
07:00	BREAKFAST	
08:30	Welcome and intro to the day	15
00.30	Welcome and intro to the day	min
08:45	Brainstorm Strategies for Addressing Threats (Kanchenjunga)	60

	Objective: Identifying a range of strategies that could potentially help address issues in the landscape.	min
09:45	All Landscape Managers Session: Addressing Threats Objective: Identifying a range of strategies that could potentially help address issues in the landscape.	30 min
10:15	BREAK	30 min
10:45	Prioritize & Climate-Test Strategies for Addressing Threats (Kanchenjunga) Objective: Develop criteria & understanding of which priority strategies will or will not work in selected potential future climates.	60 min
11:45	Addressing Threats - Results Chain for 1 Strategy (Kanchenjunga) Objective: Spell out the logic and Activities of one strategy & how it will be supported by other strategies	45 min
12.30	LUNCH	60 min
13:30	Continued – Addressing Threats - Results Chain	90 min
15:00	BREAK	30 min
15:30	Outputs, Outcomes, Indicators, Responsibilities for 1 Strategy (Kanchenjunga) Objective: Understanding the measurable objectives, responsibilities, and timeline for 1 strategy	60 min
16:30	Review of day • +/ \(\Delta \) & wrap-up	15 min
17:00	Optional Evening Session for All Landscape Managers: Prioritizing Strategies Objective: Develop criteria & understanding of which priority strategies will or will not work in selected potential future climates.	45 min
18.30	DINNER	

Check-list to do's before Day 4 ✓ Arrange the room

23 April 2016		
07:00	BREAKFAST	
08:30	Welcome and intro to the day	15 min
08:45	Review of Landscape Planning Approach Objective: Everyone is reminded of the steps we took in the previous days. Discussion & questions.	45 min
09:30	Developing a Landscape Management Plan Document Objective: Everyone understands how the information and thinking that has been generated can be turned into a planning document.	60 min
10:30	BREAK	30 min
11:00	All Landscape Managers Session: Addressing Threats Objective: Landscape managers work on their "plan to develop management plan"	90 min
12.30	LUNCH	60 min
13:30	Landscape Management Plan Implementation Objective: Everyone understands how the plan should be implemented (in general).	120 min
15:00	BREAK	30 min

15:30	Next Steps	60
13.30	Next Steps	min
16:30	Review of day	15
16:30	• +/ ∆ & wrap-up	min
17:00	Facilitators Meeting	
18.30	DINNER	

Part II: Coordinating Geospatial Mapping Across the Snow Leopard Range

25-27 April 2016 Hotel Tibet International, Kathmandu, Nepal

Objectives

The fundamental objective of the workshop is to:

- Coordinate among field scientists and mapping experts to develop a standardized approach to address key spatial planning needs in Global Snow Leopard and Ecosystem Protection (GSLEP) landscapes
- Additional key outputs:
 - Endorse a standard vision for maps to support the key spatial planning needs in GSLEP landscapes
 - o Develop and agree upon mapping methodologies to support the vision
 - o Draft Guidance Document outline of mapping approach
 - o Assessment of data availability and gaps to support the mapping
 - Determine needs to update/modify web portal to serve as data sharing mechanism and communications tool
 - o Next steps to produce maps for at least six AHM/GSLEP landscapes

25 Ap	ril 2016	
09:00	Welcome & Introductions Icebreaker introductions Review workshop objectives Objective: Everyone understands why they are here	30 min
09:30	Review of Planning Workshop Outcomes • Key spatial planning needs that emerged • Specific data gaps and recommended methods Objective: Everyone understands the needs of this workshop and how its outcomes will inform the planning process	30 min
10:00	Review of General Guidelines for Snow Leopard Landscape Management Planning • Present guidelines, specific sections requiring mapping inputs Objective: Understanding the basic General Guidelines & Advice Documents to understand how mapping will inform the planning process	45 min
10:45	BREAK	30 min
11:15	Review Existing Mapping Efforts Across the SL Range Representatives from each AHM landscape present baseline knowledge on: SL abundance, climate vulnerability, water provision Mongolia water assessment (2013) Kyrgyzstan SL mapping Other recent water, climate maps (ICIMOD 2016) Snow leopard distribution in each country, how they	90 min

	overlap with the GSLEP landscapes	
	Objective: Understanding existing analysis, needs, and gaps to	
	inform planning across all the GSLEP landscapes	
12:45	LUNCH	60 min
	Review of 2013 Range-Wide Mapping	
	 Brief presentation on data, methods, and results from 	
	2013 Guardians of the Headwaters mapbook	
13:45	 Presentation of draft GIS maps on water, climate, snow 	60 min
	leopard presence for Kanchenjunga landscape	
	Objective: Understanding of draft approach based on application	
	of 2013 method to develop draft Kanchenjunga maps	
14:45	BREAK	30 min
	Map Vision for Landscape Planning	
	 Breakout groups for each landscape discuss mapping 	
	vision in support of landscape plan development (based	
15:15	on data limitations and the Kanchenjunga approach)	90 min
	Plenary presentations: example group presents top	
	map(s) most critical for their landscape plan development	
40.45	Review of the Day	15 main
16:45	• +/∆ & wrap-up	15 min
17:15	Facilitators Meeting	
18:30	DINNER	

26 Ap	26 April 2016		
09:00	Review Day 1, Focusing on Map Vision • Presentation of agreed approach/process	30 min	
09:30	 Group Discussion 1: Criteria to identify and depict current environment (habitat and water) Coarse vs fine filter approach Existing environment: SL habitat, corridors, water provision areas, degraded lands, snow leopard-human conflict hot spots Infrastructure, socioeconomic/demographics, 	60 min	
10:30	BREAK	30 min	
11:00	 Group Discussion 2: Criteria to identify and depict future environment (habitat and water) Coarse vs fine filter approach Areas of resilience: climate refugia for SL and prey, climate-resilient water provision areas Priority management areas 	90 min	
12:30	LUNCH	60 min	
13:30	 Approach for defining analysis extent, data format For freshwater provision and climate Snow leopards, prey base, other wildlife 	30 min	
14:00	 In plenary: presentation of universal list of data requirements Breakout groups: each landscape group identifies best available data sources, gaps, and needs using spreadsheet provided In plenary: 10 minute/group presentations of data availability, limitations 	60 min	

15:00	BREAK	30 min
15:30	Landscape groups prepare two analysis extent files according to agreed approach discussed above Presentation on format for sharing data with mapping team, across the range: extent, scale, projection, metadata, etc	90 min
17:00	Review of the Day • +/∆ & wrap-up	15 min
17:15	Facilitators Meeting	
18:30	DINNER	

27 Ap	ril 2016	
09:00	 Review Day 2, Intro to Day 3 Outline main goals and objectives for Day 3, what needs to be accomplished before close 	30 min
9:30	Working Session 1: Data Standardization Breakout groups for each landscape begin working to standardize and clean data	60 min
10:30	Break	30 min
11:00	 Working Session 1: Data Standardization, Continued Next steps determined for each landscape, including responsibilities 	60 min
12:00	LUNCH	60 min
13:00	 Third Pole Geolab Data Sharing Site Review current site, discuss next phase Breakout group discussion: discuss needs for centralized data repository Plenary discussion: what do we need to do to make it a fully operational database for the entire mapping group? 	60 min
14:00	Plenary Session: Coordinated Mapping Timeline • For discussion: map sequencing, how AHM landscape map development can support remaining landscapes	60 min
15:00	Closing Session: Review Progress, Key Action Items Moving Forward	30 min
15:30	CLOSING TEA BREAK/Happy Hour	30 min
16:30	Post-Session: Mapping Team Available for Questions	60 min